KLIKKLIK

TAIROD | PEMAKANAN HYPO DAN HYPER

Sumber: rakan facebook grup TAIROD DAN ANDA

Salam..saya ada jmpa satu artikel psl pemakanan yg disarankan kpd hypo dan hyper..pesan saya, kena betul2 tau level hormon msing2, klau hormon tiroid rendah tu maksudnya hypo (kurang iodin dlm bdn), dan klau hormon tiroid tggi/terlebih tu maksudnya hyper (terlebih iodin dlm bdn).

hati2 ye kwn2 sbb makanan dan supplements yg salah akan mnyebabkan tiroid kita jd lagi bahaya..contoh; hypertiroid tak bleh mkn seaweed (rumpai laut), seafood yg brcengkerang sbb kndungan iodin yg tggi tp kena lebih sayuran yg bergoitrogen mcm brokoli, kobis dan bunga kobis utk turunkan hormon tiroid.
(Tambahan: bukan semua pengidap tairod sesuai dgn brokoli,kobis dan kobis bunga. Jadi tindakan yg paling baik ialah mengambil secara sederhana)

Pesakit hypotiroid pulak, digalakkan mkn VCO, seafood,  dan garlic utk naikkan hormon tiroid yg kurg/tiada (yg dah operate), kerana mknan tu bnyk iodin tp kena pantang sayuran bergoitrogen sperti kobis, brokoli dan soya sbb mknan tu akan menurunkan lg hormon tiroid yg dah sedia ada rendah.

jgn salah berpantang ye, n tolg jgn salah amek supplements sbb nanti duit rugi, bdn makin x sihat sbb tiroid jd lg tak stabil. utk pgambilan ubat doktor, utk yg kena mkn thyroxine (hypotiroid) sila teruskan, utk yg kena amek carbimazole smpai 4-10 bji sehari, tolg jgn skip ye..(klau doctor suh amek smpai 4-10 bji sehari tu mmg sgt tggi la tu hormon tiroid ye, tolg pantang seafood n seaweed ye sbb ada kes hypertiroid mkn seaweed smpai kena masuk icu & utk hypertiroid, jgn bazirkan duit anda beli VCO sbb itu hanya utk hypotiroid).

sekian, salam sayang. Kalau ada apa2 soalan mengenai artikel di bwh, boleh lah komen atau PM saya cewah (jd pakar nutrisi yg tak berdaftar pulak) tp saya mmg galakkan supplements utk pesakit tiroid sbb ubat doktor hanya dadah yg lama kelamaan akan merosakkan tulang, buah pggang dan usus kita (mama saya salah seorg mangsa ubat2an doktor)..wallahualam.
( Tambahan: admin tidak bersetuju dengan pernyataan bahawa ubat doktor hanya dadah dan ayat seterusnya. Penulis kepada sumber ini telah pun keluar dari Fb Grup TAIROD DAN ANDA atas sebab ketidakserasian dengan admin. Harap maklum..)

http://nourishedkitchen.com/foods-thyroid-health/

(Glossary: Fermented Soy Food = Soya yg diproses dgn ragi mcm tempe, kicap, miso. Unfermented Soy = Minuman soya, susu soya dan tauhu.)

3 comments:

white heart said...

muka saya bengkak sebelah xketara n xsakit tp sy rse mgkin sy mngidp tiroid hyper sbb lps smggu sy amalkn mkn ikan shj ..sy sedar muka sy mcm lain.. klu mkn jamu mak dara takpe ke or xboleh? smpai skrng xsurut lg bngkak tu..

white heart said...

harap admin dpt kongsi pnglman dan tips

Kpah k-poh Sharifahnor said...

Maaf white, kpah terlambat respon. Awak boleh masuk grup TAIROD DAN ANDA di facebook. Sila ikut link di bahagian atas blog ini. Di situ setakat ini ada 1,136 rakan. Boleh scroll2 dan bertanya apa saja persoalan mengenai tairod.