KLIKKLIK

KOMEN DARI PNEUMEDIC: ABOUT ULCER ,SIDE EFFECT AND ZENPRO

 (jgn bimbang..akak bukan guna ubat ni tanpa pengawasan doktor..setelah menjalani endoskopi..dan disahkan mengidap gastric ulser..akak di berikan zenpro omeprazole untuk tempoh 2 bulan...oleh doktor pakar bedah dari hospital seberang jaya..penang..)
 
pneumedic said...
sebelum tu nak tanye akak de gastric ulcer ye..omeprazole tu utk treat high induced acid inflamation..mksdnya utk kurangkan inflamasi dlm peruut kita disebabkan acid hydrocloric cair yg ada dlm perut..senang ckp..mcm ni la..akk ade gastrik..bila slalu kena..lme2 akn jadi ulcer/luka dlm perut..dlm perut kita sememangnya ada acid ni..tujuan die bantu dlm rembesan enzim utuk tukar mknan kpd zat..tpi bg org yg gastrik ni,bila perut kosong..mkn xtentu waktu,ditmbh lagi dgn mknan pedas2..asid ni akn bertindak secara berlebihan pulak..jadi untuk kawal tindakan acid ni..ubat macam omeprazole ni diperlukan...untuk pengetahuan kak pah..omeprazole ni LIST A DRUG..ubat kategori A..Hanya pakar sahaja boleh bagi..kalau ikut KKM kita la..  
pneumedic said...
saya sambung yer...YA memang sakit kepala, loya tu salah satu dari kesan sampingan omeprazole ni..banyk lagi kesan sampingan dia...dan bagi yang ada msalah sistem endokrin macam thyroid tu pun,maybe bleh dpt kesan smpingan jugak..tapi dalm sesetengah kes sahaja...begitu jugak dln hipertensi/darah tinggi..sebenarnya setiap ubat ada kesan smpingan dia..tpi xsemua kesan smpingan ni akan keluar skli..setakat ni saya rase,tu adalah side effect yang biasa bg omeprazole..cuma nasihat saya..kalau berlarutan or semakin serius..segeralah g hospital..satu lagi nasihat saya,,klu akan just beli difarmasi..tolonglah..jangan..jumpala doc dulu..dptkan nasihat..kdg2..kita ni terus nk ubt yg pling kuat,nk cepat hilang..sbgai cnth..klu kita skit..kita kena ambil ubat yang low level dulu,klu xjlan bru leh bg yg kuat skit..klu kita terus amik yg kuat terus..lame2..klu kita sakit..uabt2 yang biasa2 ni xkn berkesan pd kita..
pneumedic said...
side effect tu mungkin akan berkurangan dan akan jadi on/off..harini ade..selang dua tiga hari bru ada blik..or mgkin hilang terus...or maybe akn berterusan..mcm sy ckp atas tdi,kesan yg akak gtau tu,yg common side effect.biasanya masih blum perlu jumpa doc,kecuali severe headache la..kalau ada salah satu dr side effect yang ni akakn kena cepat2 g spital.. 1.alergic reaction - naik kesan alegik pd ubt(gatal2,ruam2,kemerahan pada bdn) 2.penat/sesak nafas..maslah pernafasan.. 3.sakit dada/ketat dada.. 4.selalu sangat rasa lemah/letih lepas amik ubat ni.. 5.perubahan warna air kencing(dark urine)..takut ada kesan pd buah pinggang kitala.. haa..yang ni kena segera jumpa doc la..rasanya terjawab kot...kalau ada apa2 kak pah tnya la..apa yang sy tahu..sy bgtahu..sekian ceramah saya untuk hari ni..hehe..( dlm mood happy..dpt buffered earning hehe..nak g masjid ni..)

3 comments:

MrRiedzlan said...

macam mana kalau saya dah dekat sebulan takde rasa sakit perut selepas saya mengamalkan meminum air kosong sebanyak 640ml setiap kali bangun tidur, bila jumpa doktor untuk rawatan susulan doktor bagi saya Omeprazole 20mg, perlukah saya memakan ubat ini?

MrRiedzlan said...
This comment has been removed by the author.
Kpah k-poh Sharifahnor said...

Maaf yer...kpah tak ada ilmu nak menjawab persoalan awak...