KLIKKLIK

TAIROD | PENGALAMAN SEBELUM DAN SELEPAS PEMBEDAHAN




Sumber : rakan Fb TAIROD DAN ANDA

Assalamualaikum n Salam sejahtera rakan2 TDA...sekadar perkongsian pengalaman yg d lalui sebelum dan selepas mnjalani pembedahan semoga dpt d jadikn panduan wpun diagnosis tak sama, ada hyper, hypo n mcm2 lgi tpi semua berkaitan dgn tairod.

Saya tlah d sahkn mnghidap tairod setelah setiap kali ada perjumpaan doktor, jantung bdegup dgn laju (mengalahkan 1st date), bp pn tinggi n prnah mencapai 198/100(kalu exam dh full mark tu), dok n nurse pn pening, bgi perjnjian sebulan sekali n setiap kali itu lh jga buat ecg, loteh makcik nk tayang bodi tpi jantung ok je. So dh 6x perjnjian, ada seorg dok ni suggest buat ultrasound, ingatkn ultrasound kt perut je mcm dulu2 tu, ssah nya ati coz tak suka lh nk expose2 ni, ceh...

So bln jun 2014 gi ultrasound, rupa2nya buat kat leher n makcik blur ni tnyalh napa buat kt situ, msa tu tak tau drg nk chck my tairod, tak prnah mention pn.
Tiba masa perjnjian baru lh dok gtau ada masalah tairod, benjolan sblah kanan dh 3cm n sblah kiri nodules, TFT I m hypo. Trus refer ke SOPD, dok suggest buat pembedahan, tak boleh tangguh ditakuti membesar dan boleh mnjejaskan kotak suara. So on d spot saya setuju tuk d bedah.

Tmpat keja duk fkir lh juga pasal nk mnghadapi hari pembedahan, rujuk kt kwn2, drg dgr pn dh ngeri, drg duk ckap ptg leher tu, makin lh rasa bdebar n takut. Ssah juga nk tenangkn hati, tawakal kpd Allah saya yakin mesti ada hikmahnya.

Detik2 yg mncemaskn pn tiba, 13hb Ogos 2014. Msuk wad 2 hari sblum, bp mmg tinggi, full blast. Stiap kali dok mntion psal bp, mmg lgi mngetar lh. Spnjng dlm wad, sntiasa bzikir n mohon kpd Allah. Alhamdulilah...hari kedua bp normal dh smpai nk masuk OT tak takut dh, redha je.

Alhamdulilah jumpa page ni sebelum pembedahan sgt membantu, makasih to d founder Kpah n juga rakan2, wpun berlainan kerakyatan tpi penyakit ni universal. Dgn mbaca hujah2 kt page ni saya dh tau nk tanya mcm2 kt dok wpun jwpan dok ada yg krg myakinkn, skrg2nya kita dh buat research.

Selepas pembedahan, bebrapa hari kena sembelit so saya amalkan mkan dragon fruit setiap pgi. Makan ubat thyroxine setiap waktu suboh sbyk 50mg. Seminggu kemudian batuk pula tak henti, leher gatal2, rasa nk korek sja. Jumpa dok bgi ubat batuk baru ok.

Sekarang saya bersyukur sgt2, perjnjian doktor dh d krgkn, dari sbln skali dh empat bln skali, bp pn ok almost normal, ubat pn d krgkn dari 6 jnis skrg 4 jnis cuma thyroxine kena tambah ke 150mg.

Nxt appmnt SOPD isnin 15hb, mdh2an segala2nya dlm kaedaan baik, Aaminnn....

Sekali lagi lgi saya lafazkn ucapan terima kasih, semoga persahabatan kekal abadi.



~ kpah k-poh ~

3 comments:

Nurul Amira said...

Sis ade whatapp x?any info for tyroid...please

Nurul Amira said...

Sis ade whatapp x?any info for tyroid...please

Kpah k-poh Sharifahnor said...

Bahagian atas blog ni ada link fb ke grup TIROID DAN ANDA . Boleh klik dan add di situ. Terima kasih