KLIKKLIK

anxiety dan depression (kemurungan) | TAIROD DAN ANDA

Sumber: rakan FB grup TAIROD DAN ANDA


Rasanya ramai rakan2 dalam group ni yg ada masalah anxiety dan depression (kemurungan).It comes along with thyroid problems. Tapi in my case, saya dapat anxiety dulu dan baru lately ni discover ada thyroid. Kata doktor, salah satu faktor jadi masalah thyroid ialah prolonged stress. Memang pun saya stress dah lama huhuhu.... Dalam kata lain, sebenarnya toleransi stress saya sangat rendah. Jadi senang stress.

Apa2 pun, bagi mereka yang baru kenal mengenai anxiety disorder ni, baca ni. Macam ni lah perasaannya bila kena anxiety attack. Memang rasa dah sampai hujung nyawa. Yang tak ada penyakit ni tapi ada pasangan atau keluarga yang mengidap, cubalah fahami mereka. Ia bukan sesuatu yang kita boleh "snap out of it" atau senang2 assume "it's all in the mind".

It's much more than that. Luaran nampak normal, happy tapi di dalam otak, fikiran macam war zone! Kadang2 pengidap penyakit ni merana sebab kebanyakan orang tak faham kenapa si polan tu taknak bercampur orang, kenapa di polan tu asik marah2 je, kenapa si polan tu asik nak tidur je, malas kut. Sok-sek-sok-sek heheheh.... Apa2 pun, don't assume and don't mock a pain that you haven't endured. Sekian terima kasih.

*Sorry terpanjang plak leteran heeeee....


~ kpah k-poh ~

No comments: