KLIKKLIK

TAIROD DAN ANDA | add fb TAIROD DAN ANDA | fb kpah k-poh sharifahnor


Ummi Aliyah (FB- TAIROD DAN ANDA)

Ummi wrote: "Dari Abdullah RA.katanya:"Aku datang mengunjungi Rasulullah SAW ketika beliau sakit, lalu kusentuh baginda seraya berkata:"Ya Rasulullah! Demam anda bertambah teruk." Jawab baginda,"Memang demamku sama dengan demam dua orang kamu. Kataku pula, “Semoga anda mendapat pahala berganda pula." Jawab baginda:"Semoga!" Kemudian sabda baginda pula:"Tidak ada seorang muslim yang ditimpa cubaan berupa sakit dan sebagainya melainkan dihapuskan Allah Taala dosa-dosanya, seperti pohon kayu menggugurkan daunnya."
(Hadis Riwayat Imam Muslim).

Huraian: ~ Segala bencana, penyakit, kesusahan atau kerunsingan yang menimpa tubuh badan atau akal fikiran seseorang mukmin adalah menjadi "kaffarah" (penghapus) kekotoran dosa dan kesalahan orang yang ditimpa bencana itu.
Anas berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Bahawa besarnya sesuatu balasan itu menurut besarnya sesuatu bencana ujian; dan bahawa Allah apabila mengasihi sesuatu kaum diuji mereka, kemudian sesiapa yang menerima ujian itu dengan reda, maka dia akan beroleh keredaan Allah, dan sesiapa yang bersikap keluh kesah serta benci menerima ujian itu, maka dia akan mendapat kemurkaan dari Allah." ~ (HR At-Tirmidzi dan Ibn Majah)
p/s :Sabar Mengahadapi Dugaan !

hehehe..mcm ustazahlah pula ni..sekadar peringatan diri dan perkongsian bersama..utk ketenangan jiwa..
Trimakasih pd semua admin di page ini..yg sudi meluangkan masa utk kita semua.. Kpah K-poh SharifahNor.."


~ kpah k-poh ~

No comments: