Zat Besi
- Kepentingan
Zat besi adalah garam galian yang diperlikan dengan sedikit tetapi sangat penting untuk kebaikan kesihatan dan kehidupan. Kebanyakan daripada zat besi dalam tubuh manusia terdapat di sel darah merah-hemoglobin dan kepentingannya adalah:
- Memudahkan pembentukan hemoglobin dalam sel darah merah
- Pembentukan myoglobin dalam otot
- Pembawa oksigen
- Terlibat dalam penggunaan tenaga .
- Kekurangan
Secara amnya kekurangan zat besi boleh menyebabkan :
- Anemia
- Simptom 'Attention Deficit Hyperactivity Disorder' dikalangan kanak-kanak
- Dikalangan orang dewasa kerap kali menyebabkan keletihan
- Sumber
- Hati
- Beef
- Ayam/itik
- Ikan
- Cengkerang
- Telur
- Kekacang
- Kacang kering
- Buah prun kering
- Jus buah prun
- Bijiran - yang ditambah dengan zat besi
- Gandum penuh
- Roti yang diperkaya dengan galian dan bayam
- Keracunan
- Boleh merosakkan hati dan pancreas,
- Kemungkinan peningkatan risiko untuk barah dan penyakit jantung
SUMBER
No comments:
Post a Comment